De Wereld in Brand

St. Laurentius is begonnen met het herbegraven van de zes oorlogsslachtoffers. Eerder werd in nauw overleg met de Oorlogsgravenstichting en de nabestaanden besloten de slachtoffers onder te brengen op een daarvoor speciaal ingericht herdenkingsveldje. In de komende weken zal St. Laurentius aandacht besteden aan de (verhalen van de) zes slachtoffers die door uiteenlopende oorzaken zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

1940
mei 10, 1940

Adam Joseph Hirschmann

Adam Joseph Hirschmann

Het is 10 mei 1940 als het Duitse leger Nederland binnenvalt. Adam Joseph Hirschmann (geboren op 4 mei 1914), onderdeel van het Wapen der Genie, krijgt opdracht op met zijn eenheid positie in te nemen bij het viaduct in Delfgaauw. De patrouilles die daar op volgen zijn succesvol. De Duitsers worden zelfs tot overgave bedwongen. Adam overleeft de heftige strijd echter niet. Vanwege zijn ‘moedige en beleidvolle’ optreden tegenover de vijand wordt Adam op 19 juli 1947 alsnog onderscheiden met het Bronzen Kruis. Adam werd 26 jaar.

1944
september 9, 1944

Johannes Josephus Maria van der Loo

Johannes Josephus Maria van der Loo

‘’Op 22 september 1944 werd tot onze groote onsteltenis en droefheid door de Duitsche bezetters op wreede wijze ter dood gebracht.’’ De rouwadvertentie van op 2 maart 1914 in Amsterdam geboren Johannes Josephus Maria van der Loo is kort van stuk, maar zegt veel. De gruwelijkheden van de Duitse bezetter wordt de jonge kantoorbediende fataal. De exacte reden achter de dood van Johannes is tot op de dag van vandaag onbekend. Johannes werd 30-jarig.

september 10, 1944

Leonardus Julianus Fleghaar

Leonardus Julianus Fleghaar

Leonardus Julianus Fleghaar, geboren op 2 maart 1920 in Rotterdam, wordt net zo als vele andere jonge Rotterdammers te werk gesteld in Duitsland. De jonge elektricien wordt overgebracht naar het Zuidwestelijke plaatsje Sindelfingen, vlak onder Stuttgart. Daar komt hij zondag 10 september 1944 te overlijden door een bombardement van geallieerde vliegtuigen. Diezelfde dag is de start van Operation Market Garden, een grote luchtlandingsoperatie wat de bevrijding van Nederland zou inluiden. Leonardus zou het allemaal niet meer meemaken. Hij werd 24 jaar.

1945
februari 19, 1945

Pieter Herman Magré

Pieter Herman Magré

Pieter Herman Magré – schuilnaam Bas – werd geboren in Den Haag op 9 december 1915. De oorlog wordt op op vroege leeftijd een harde werkelijkheid voor Pieter. Tijdens het Rotterdamse bombardement helpt hij gewonden over te brengen het St. Franciscus Gasthuis aan de Schiekade. En hij werkt, samen met zijn vrouw Jeanne, in de illegaliteit. Vermoedelijk gedreven vanuit een sterk rechtvaardigheidsgevoel sloot Pieter zich later aan bij de KP Rotterdam – een rol wat hem later fataal werd. Het werk van de KP Rotterdam beperkt zich niet alleen maar tot het buitmaken van distributiebonnen en sabotagewerk. Ook overvallen – waaronder die van het SD kantoor op 21 december 1944 – behoorden ook tot de ondergrondse activiteiten. De Duitsers komen Pieter, die inmiddels is opgeklommen tot Rotterdams Sectie commandant van de BS, echter op het spoor. Vlak voor zijn eindexamen wordt Pieter thuis op 7 februari 1945 opgepakt. Hij wordt overgebracht naar bureau Haagscheveer waar hij te horen krijgt een van “Todeskandidaten” te zijn. De aanslag op de beruchte SS’er Hermann Heinrich Pennings op 19 februari 1945 op de Coolsingel wordt uiteindelijk door de Duitsers aangegrepen zijn doodvonnis te voltrekken. Een dag later, nota bene op de geboortedag van zijn vroeg overleden zoon, wordt Pieter samen met negen anderen gefusilleerd. De lichamen blijven de hele dag op last van de bezetter liggen. Passanten worden gedwongen te kijken. “Deze 10 wegen illegal werk gearesteerde Personen zyn als vergelding wegen een Moordaanslag op een nederlandscheSS-man van de Sicherheitspolizei doodgeschoten.’’ staat er op het bijgezette bordje. Pieter werd 35 jaar.

februari 19, 1945

Pieter Josephus Maria Jungerhans

Pieter Josephus Maria Jungerhans

Het is maandag 19 februari 1945 als Pieter Josephus Maria Jungerhans (geboren op 24 juni 1926 in Rotterdam) na een dag werken op zijn fiets stap. Hij heeft met een paar vrienden in de stad afgesproken te gaan kaarten. Onderweg, ter hoogte van de kerk aan de Mathenesserlaan, wordt Pieter door twee Duitsers gemaant te stoppen. Dat doet hij in eerste instantie niet. Een woordenwisseling volgt. Schoten. Als de kruitdampen zijn opgetrokken wordt het duidelijk dat het om Pieter gaat. Zwaargewond en kermend van de pijn ligt op straat, maar niemand durft te helpen. Pas een uur later wordt hij door twee agenten opgeraapt en overgebracht naar het ziekenhuis waar hij zijn vrouw ziet. Zijn situatie, mede door hevige bloedverlies en de strenge kou, verslechtert echter aanzienlijk. Om half 11 overlijdt Pieter aan zijn verwondingen in het St Franciscus-Gasthuis. De 14 gaten in zijn kleding verraden het brute geweld wat Pieter uiteindelijk fataal werd. Pieter werd 18 jaar.

april 3, 1945

Anthonius Johannes Worsteling

Anthonius Johannes Worsteling

Het is dinsdag 3 april 1945, een maand voor de bevrijding, als Anthonius Johannes Worsteling tegen het talud van de Oostzeedijk door de Duitsers wordt gefusilleerd. Het is een vergeldingsactie. Een paar dagen daarvoor wordt de Nederlandse politieagent Majoor der Ordepolitie J.C. Tetenburg door het Kralingse verzet op klaarlichte dag geliquideerd. De moord op door het verzet bestempelde ‘foute nederlander’ zet kwaad bloed bij de Duitse bezetter. Twintig verzetsstrijders, waaronder Anthonius, worden vanuit bureau Haagseveer overgebracht naar de Oostzeedijk waar zij ter hoogte van de Hoflaan in de vroege ochtend worden doodgeschoten. Als de avond valt worden de lichamen pas opgehaald. Een wit kruis, tegenover de Lambertuskerk, markeert nog altijd de plek waar de gruwelijkheden in op die bewuste dag 3 april 1945 plaatsvonden.

Wat zeggen onze bezoekers?

“Wij willen St. Laurentius graag bedanken voor de prachtige uitvaart van onze vader Jan. Wij hadden weinig zorgen naar aanloop van de begrafenis. Het team van St. Laurentius heeft al onze wensen kunnen voldoen.”

Familie van der Steen

“Begraafplaats St. Laurentius is een prachtige plek in Crooswijk. Ik wandel graag tussen de hoge bomen om mijn geliefdes nogmaals te bezoeken.”

Corrie Verhoeven

“De faciliteiten van St. Laurentius zijn noemenswaardig. Door middel van persoonlijke aandacht heb ik mijn moeder een waardig afscheid kunnen geven. Zij ligt nu in een van de prachtige urnentuinen.”

T. Bakker

Partners