St. Laurentius, waar rust en bezinning samenkomen

R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius is kleinschalig en klantvriendelijk. Wij hebben persoonlijke aandacht voor de wensen van de mensen die hier begraven of gecremeerd willen worden. Ook voor de nabestaanden hebben we de grootste zorg. De R.K. begraafplaats St. Laurentius die stamt uit 1867, is een Gemeentelijk Monument, een groene oase, een plek van rust en spiritualiteit. Het terrein ligt midden in de stad Rotterdam, centraal in Crooswijk. St. Laurentius heeft in honderdvijftig jaar een heel eigen plek veroverd in de buurt en in de stad. In de loop der jaren is St. Laurentius niet alleen voor Rooms-katholieken een gedenkwaardige begraafplaats geworden, maar ook voor andersgezinden. Een rustieke en serene plek waar eenieder troost vindt.

Uitvaartdienst in kapel Heilige Maria der Engelen

De diversiteit in persoonlijke of familiale uitvaartwensen is groter dan voorheen. Op begraafplaats St. Laurentius denken we graag met u mee om de wensen van overledenen en nabestaanden mogelijk te maken. Het is mogelijk om voorafgaand aan de begrafenis of crematie een viering te houden in onze kapel ‘Heilige Maria der Engelen’. In deze onder architectuur gebouwde moderne en intieme kapel is alles aanwezig voor een Rooms-katholieke uitvaartdienst.

Keuzevrijheid begraven

Bij het begraven van de overledene kunt u ervoor kiezen om de kist op het graf te laten staan of om de kist te laten dalen. Na afloop kunt u ervoor kiezen gebruik te maken van onze condoleanceruimte. De sfeer bepaalt u zelf, in principe is alles mogelijk. Van koffie met cake tot high tea, van broodjes met ham en kaas tot een drankje met luxe borrelgarnituur of meer. Meteen na de begrafenis plaatsen wij op het graf een kruis met naam, dat zes maanden blijft staan. Dat geeft u de tijd om te beslissen over een permanent grafmonument. Er is grote vrijheid in de keuze van grafmonumenten, met eigen identiteit in vorm en materiaal. St. Laurentius staat open voor bijzondere grafmonumenten, zoals een eigen grafkapel of mausoleum. Er is voldoende ruimte voor een algemeen graf of voor een particulier graf op de locatie van uw keuze.

Particuliere graven

R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius heeft vele soorten particuliere graven, van zandgraven voor één overledene tot bovengrondse arcadegraven waarin vijf overledenen kunnen worden bijgezet. Particuliere graven kunnen familiegraven, huurgraven of koopgraven etc. zijn. Het zijn de graven waarover de rechthebbende voor een bepaalde periode kan beschikken. De rechthebbende beslist wie er in het graf begraven wordt, welk monument er op het graf komt en over de grafrechten.

In een particulier graf is ruimte voor eenzelfde aantal asbussen als grafkisten. In een particulier graf van twee lagen kunnen twee grafkisten en twee asbussen of urnen worden bijgezet. De sierurn kan op het graf geplaatst worden.

R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius geeft particuliere graven uit voor 10, 20 of 30 jaar. Na deze eerste uitgiftetermijn kan het grafrecht keer op keer met periodes van 5, 10, 20 of 30 jaar worden verlengd. Voor particuliere graven geldt een verplichte bijdrage aan het algemeen onderhoud van de begraafplaats. Daarnaast blijft u zelf verantwoordelijk voor het graf inclusief de bedekking.

Er is alle ruimte voor eigen inbreng

Sinds september 2013 heeft R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius als eerste Rooms-katholieke begraafplaats in Nederland een crematorium. Na de crematie kunnen asbussen of sierurnen worden bijgezet in de urnenterpen, in een urnentuin of columbarium en in een graf. In elk particulier graf is er naast één of twee kisten altijd plaats voor bijzetting van eenzelfde aantal urnen, zowel in als op het graf. Gebruikelijk is dat de asbus op de dag van de bijzetting door een medewerker van St. Laurentius wordt opgesteld in de kapel, aula of familiekamer waarna een van onze medewerkers voorop loopt. Uiteraard is er alle ruimte voor eigen inbreng van de nabestaanden. Ook kunt u voorafgaand aan de bijzetting een herinneringsdienst organiseren in onze kapel Heilige Maria der Engelen of in de aula. Aansluitend kunnen wij naar wens de catering verzorgen in de condoleanceruimte.

Strooivelden

Op R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius bevinden zich twee strooivelden. In onze urnentuin ligt een intiem strooiveld omgeven door een fraaie buxushaag. U kunt ervoor kiezen de as zelf, of door onze medewerkers te laten verstrooien, al dan niet in uw aanwezigheid. Daarnaast hebben wij een grasveld om as te verstrooien. Als nabestaande mag u zelf kiezen waar u de as wilt verstrooien. Voor het verstrooien hebben wij een speciale strooischaal. Het is mogelijk om deze schaal te personaliseren door bedrukking met een persoonlijke plaat. Deze kan later zo mogelijk ingelijst meegenomen worden.

Urnentuin

De urnentuin in R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius is een rustgevende plek. Hierin liggen particuliere familie-urnengraven voor twee asbussen. De asbussen kunnen in het zand of in een kelder worden begraven. De tuin leent er zich uitstekend voor om de as bovengronds in een sierurn te bewaren. Midden in de tuin, onder de boom, staat een gietijzeren stoel, die uitnodigt even te gaan zitten. Het is het enige overgebleven exemplaar van een serie, gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Mathieu Ficheroux (1926-2003). Zijn weduwe koos deze beschutte plek voor dit unieke kunstwerk.

Columbarium

Op R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius bevindt zich het columbarium, een urnenmuur van afgesloten honingraten. In dit columbarium kunt u voor vijf jaar een nis huren waarin maximaal twee asbussen kunnen worden bijgezet. Na afloop van deze periode kan de huur naar wens worden verlengd. Op het veld naast ons crematorium is een nieuw columbarium gebouwd, waarin zestien urnenplaatsen beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er vier urnenterpen gerealiseerd. U kunt de urn van uw dierbare op één van deze stijlvolle plaatsen (laten) bijzetten. U kunt voor het columbarium en de urnennissen in de terpen kiezen uit een viertal verschillende afsluitplaten. De medewerkers van de R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius geven hierover graag meer informatie.

Algemeen urnengraf

Behalve in het columbarium en de urnentuin biedt R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius ook de mogelijkheid om een asbus in een algemeen urnengraf bij te zetten. De algemene urnengraven liggen onder andere voor het columbarium, maar ook elders verspreid over de begraafplaats. Onder enkele grote bomen liggen fraaie algemene urnengraven. In een algemeen urnengraf worden in volgorde van bijzetting twee onbekenden bij elkaar begraven. De plek wordt bepaald door R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius. Op een algemeen urnengraf kan een gedenktegel van 40 x 40 cm worden geplaatst, liggend of op een roefje. Na tien jaar wordt het graf geruimd en de as verstrooid.

Elk overleden kind heeft een eigen plek

R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius heeft een apart kinderhof dat in 2010 opnieuw is ingericht. Er zijn zowel algemene als particuliere kindergraven voor overleden kinderen tot 12 jaar. Alle graven zijn omkaderd door buxushagen, zodat elk overleden kind een eigen plek heeft. De as van gecremeerde kinderen kan worden bijgezet in een nis in een van de drie groene torentjes met vogelhuisjes. De nissen zijn afgesloten met een glazen deur of met een plaat van natuursteen. De nabestaanden die beschikken over een nis met een deur krijgen een eigen sleutel. Zo kan men zelf voorwerpen in de nis plaatsen, zoals een knuffel, een tekening of een vaas met bloemen. De torens worden bekroond met een vogelhuis, waarin vogeltjes een nest kunnen bouwen, als symbool voor het leven dat doorgaat.

Passend en sfeervol

De huidige condoleanceruimte van R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius is een uitbreiding van poortgebouw- en complex dat in 1936 werd opgetrokken naar ontwerp van architect J.P.L. Hendriks. Het is een rechthoekige ruimte met zit- en staanplaatsen. Openslaande deuren geven toegang tot een overdekte zuilengalerij. Bij goed weer kunnen naar wens de galerij en het voorplein bij de condoleanceruimte betrokken worden.

De condoleanceruimte is sfeervol en er wordt een uitgebreid aanbod aan consumpties geserveerd in buffetvorm. De warme dranken worden door onze gastvrije medewerkers uitgeschonken aan de balie, op verzoek worden de dranken ook uitgeserveerd. De keuze in het aanbod van onze catering is groot. Van koffie met cake tot extra luxe broodjes en een uitgebreid borrelgarnituur. Of kiest u liever voor de typisch Nederlandse erwtensoep, dan wel voor Surinaamse of Kaapverdiaanse specialiteiten? De ingrediënten zijn altijd dagvers en worden veelal geleverd door vaste plaatselijke leveranciers. Als begeleidende dranken schenken wij frisdrank, verse jus d’orange, een goed glas wijn of bier of champagne. Alle wensen zijn bespreekbaar.

Spirtiuele en culturele activiteiten

R.K. Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius organiseert jaarlijks verschillende activiteiten, die voor iedereen toegankelijk zijn. Zo is er ieder jaar de Kruisweg op Goede Vrijdag, een Allerheiligen- en Allerzielenbijeenkomst in november en een sfeervolle Kerstlichtjesavond in december. Ieder jaar is er een viering op Allerheiligen en tijdens de viering op Allerzielen is er een bijeenkomst om de dierbaren te herdenken. Op deze dag worden in de kapel gedurende de hele dag de namen van hen die het afgelopen jaar overleden zijn genoemd. Bij alle activiteiten houden we rekening met specifieke bevolkingsgroepen, die hun overledenen op St. Laurentius begraven hebben, zoals Kaapverdianen, Surinamers, Afrikanen, Filipijnen en Oost-Europeanen. Niet alleen nabestaanden maar ook anderen weten de weg te vinden naar St. Laurentius voor spirituele of culturele activiteiten. De gedenktuin, die meekleurt met de jaargetijden, nodigt uit voor een wandeling over het terrein voor mensen die op zoek zijn naar rust en bezinning.