Vorige week maandag werd op Begraafplaats & Crematorium St. Laurentius het monument ‘De Wereld in Brand’ onthuld, ter nagedachtenis van slachtoffers van oorlogen en andere dreigingen. De bijzondere ceremonie werd bijgewoond door onder andere locoburgemeester Wijbenga namens het gemeentebestuur, de heer mr. P.H. Donner namens de Oorlogsgravenstichting en Z.H.E. mgr. J.H.J. van den Hende, bisschop van Rotterdam.

Met de onthulling van het oorlogsmonument gaat een langgekoesterde wens van St. Laurentius in vervulling. Al langere tijd werd er nagedacht om de zes oorlogsslachtoffers die op de begraafplaats zijn begraven, op passende wijze te herdenken. In nauw overleg met de Oorlogsgravenstichting en de nabestaanden werd besloten de slachtoffers te herbegraven in een daarvoor speciaal ingericht herdenkingsveldje. Op de plek staat ook het reeds onthulde oorlogsmonument, een wereldbol geflankeerd door twee bakken met vuur met daarvoor zes plaatjes. Ieder paaltje vertegenwoordigd één van de oorlogsslachtoffers die op deze begraafplaats ten ruste zijn gelegd.

Het monument staat echter niet alleen voor slachtoffers van een oorlog. Ook zij die door andere dreigingen om het leven zijn gekomen worden herdacht.  ‘’Deze zes personen hebben ieder een bijzonder verhaal. Ze staan op zichzelf, maar toch ook weer niet. Het is illustratief voor de verhalen van slachtoffers van welke dreiging dan ook,” zegt directeur van de begraafplaats Theo van Werkhoven. ”Vandaag de dag beseffen we dat met de aanwezigheid van het Corona-virus eens te meer. Een sluipmoordenaar waar wij met al onze wijsheid en kennis voor moeten wijken.‘’  

Tijdens een ingetogen ceremonie spraken directeur Theo van Werkhoven namens St. Laurentius, de locoburgemeester Wijbenga namens het gemeentebestuur sprak en de heer mr. P.H. Donner namens de Oorlogsgravenstichting en Z.H.E. mgr. J.H.J. van den Hende, bisschop van Rotterdam. Allen spraken zij over het belang van herdenken. Na de auladienst werd op het herdenkingsveld het monument gezegend. Hier werd na de taptoe, gespeeld door een afgevaardigde van de Koninklijke Militaire Kapel, en het wilhelmus een minuut stilte gehouden. Eerdergenoemden legden samen met de families van de slachtoffers een bloemstuk. Na afloop was er met de genodigden nog een samenzijn om herinneringen uit te wisselen.

De ceremonie stond eigenlijk gepland op 14 mei, de dag van het bombardement op Rotterdam. Door de situatie rondom het Corona-virus werd er besloten de ceremonie te verplaatsen naar maandag 10 augustus de sterfdag van de patroon van de Stad Rotterdam.

Het monument is tijdens de openingstijden van de begraafplaats te bezoeken.