Grafkapel van Jamin

Historie

Op het graf van Cornelis Jamin en zijn tweede echtgenote Louisa Jamin-Reuther, die respectievelijk in 1907 en 1924 overleden, staat een kleine neo-romaanse kapel. Cornelis Jamin was de oprichter van de ‘Zuid-Hollandse Stoomfabriek Banket-, Koek- en Suikerwerken C. Jamin’, die bijna 70 jaar in Crooswijk gevestigd was. Jamin en Crooswijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vele oude Crooswijkers hebben nog in de Jaminfabriek gewerkt. Het is een privékapel, waarin de nabestaanden konden bidden voor de zielenheil van de overledenen.

Boven het altaar prijken twee medaillons met in porselein uitgevoerde foto‘s van Cornelis en Louisa Jamin. De portretten zijn nog steeds haarscherp. Op de vier hoeken van het kapelletje staan engelen met funeraire en religieuze symbolen:

  • een bazuin;
  • een urn;
  • een kruis;
  • een kelk.

In de gebrandschilderde glas-in-loodramen aan weerskanten van de ingang zijn Maria met Kind en Jozef afgebeeld. In het ronde raam de Kruisiging met de symbolen van de Vier Evangelisten. Op de achtergrond is de kerkelijke skyline van Rotterdam te zien. In de zijramen is het monogram JR (Jamin-Reuther) verwerkt.

De kapel werd vervaardigd door de Rotterdamse steenhouwer Petrus Johannes Simonis (1841-1918), die in 1872 de ‘Steenhouwerij P.J. Simonis & Zn.’ oprichtte, die na een bloeiperiode van ruim 60 jaar aan het eind van de jaren ‘30 failliet ging. De grafkapel verkeerde lange tijd in slechte toestand, maar is in 2004 gerestaureerd.

Grafkapel van Jamin.