Arcadegraven

Particuliere graven

De arcade met bovengrondse grafkelders dateert uit de bouwtijd van de begraafplaats (1869). In het eerste ontwerp van de begraafplaats was het gehele terrein omgeven door een overdekte arcade. Uiteindelijk werd niet rondom, maar slecht aan één zijde een prestigieuze arcade gebouwd in neo-romaanse stijl. Begraven in de arcade was meteen al zo gewild, dat er enkele decennia later nog eens veertien kelders werden bijgebouwd. In de loop der jaren raakte de arcade in verval. Dat dit bijzondere bouwwerk nu weer de blikvanger van de begraafplaats is, is te danken aan een grondige restauratie, die meer dan een jaar duurde (2007-2008).

Sinds de restauratie is het weer mogelijk om op de arcade te begraven. Een enkel arcadegraf biedt plaats aan 4 of 5 overledenen, een dubbele zelfs aan 11. Bij een bijzetting op de arcade wordt de grafkelder afgedekt met een zwart kleed. De kist zakt tot ongeveer 1,5 meter en rust dan op speciale draagstangen. Na de begrafenis plaatsen de medewerkers van de begraafplaats de kist op de juiste diepte. Ook bijzetting van asbussen is mogelijk in een arcadegraf. Dit kan via een kleine opening en het is dus niet nodig om de grote zerk te lichten.

Een arcadegraf is anders dan andere graven. De liggende zerk geeft toegang tot de kelder. Als je op de arcade loopt, loop je dus over de graven heen, net zoals in oude kerken. De liggende zerk kan voorzien worden van namen en teksten. Daarnaast is er de mogelijkheid een eigen monument te plaatsen tegen de achterwand.

Nabestaanden op de arcade.